Winkelwagen

Speciaal

Olijf bomen


De olijfboom is in Griekenland een belangrijke boom. Al vanaf het begin van de Olympische Spelen werd de winnaar met een olijftak gekroond. Volgens een mythe, zou de godin van de wijsheid, Athena de eerste olijfboom op de Akropolis geplant hebben. Uit archeologische opgravingen blijkt dat het cultiveren van de olijfboom al bekend was in het Minoïsche tijdperk, 3de eeuw v. Chr. Vanaf de 2deeeuw v. Chr. is Kreta al producent van olijfolie en ontwikkelde handel in het product met omliggende eilanden.

Er zijn veel verschillende olijfbomen, over het algemeen zijn de bomen het hele jaar groenblijvend, dragen pas na ruim vijf jaar de eerste olijven, geven hierna om het jaar vrucht en kan honderden jaren oud worden.
De verschillende soorten bomen worden elk om hun eigen kwaliteit gecultiveerd. Sommigen voor de eetbare olijven en anderen voor het produceren van verschillende soorten olijfolie. Olijfolie wordt gezien als een gezonde basis van onze voeding, de olie bevat antioxidanten en onverzadigde vetzuren.

De Agrilia is een kleine wilde olijfboom. De Koutsourelia groeit veel op de Peloponnesos, de boom wordt circa zes meter hoog en heeft een bijna ronde vrucht met een hoog oliegehalte. De Tsounati is een boom die veel voorkomt op Kreta en in het zuiden van de Peloponnesos, het is een boom van circa 8 meter hoogte en de olijfolie van deze vrucht wordt gezien als exclusief. De Mirtolia uit het zuiden van de Peloponnesos is een boom die bijna tien meter hoog kan worden en geeft ook een vrucht waarvan een uitstekende kwaliteit olie wordt gemaakt. Op het eiland Lesvos groeit onder andere de Adramittini, de ovale vruchten hebben een hoog oliegehalte van goede kwaliteit.
Op Chios en Samos groeit de Dafnelia, een olijfboom die circa veertien meter hoog kan worden. De Koroneiki boom groeit op veel plaatsen in Griekenland en draagt een kleine olijf met een hoog oliegehalte van circa 26%.

Eetbare olijven komen vooral van de bomen, Throubes, Vasilikada en de Kalamon of de Kalamata-olijf.